Lengőteke felállítása

Lengőteke felállítása

Lengőteke felállítása telepítése
Lengőteke bábúk felállítása

Ebben a részben a fa lengőteke bábúk felállításának technikájáról olvashatsz. A lengőteke állvány készítése házilag témáért erre a linkre kattints https://lengoteke.hu/lengoteke-palya-epites/

Talpazat lengőtekéhez
Lengőteke bábú talp

Elsőként fogd a lengőteke szettet talpazattal/kerettel együtt. A Kerettel kezdünk azt kell egy stabil alapra helyezni. A lényeg, hogy ne inogjanak a lengőteke bábúk a kereten.  

Nyilván oda fogod tudni letenni, ahol az állvány van, ha az épp a fűben van akkor beton lapokkal vagy egyszerűen kapával ki tudod egyenesíteni a földet. 

Egyszerűbb helyzet ha a teraszon sikerül felállítani a lengőteke állványt. 

 

Hogyan állítsam fel a lengőteke szettet? Milyen lengőteke technikát használjak?

Kezdésként csúcsával magaddal szemben kell a keretet a földre tenni. Válassz vagy készíts olyan felületet, ami vízszintes. Ez akkor megfelelő, ha kb egyforma erő kell minden egyes bábú eldöntéséhez, ne billegjen vagy álljon bizonytalanul egy bábú sem.

Nyugalmi helyzetben hol legyen a golyó a bábukhoz, és a játékoshoz képest? 

A golyó a bábúk mellett kell, hogy legyen, különben feldönti a bábúkat nyugalmi helyzetben is. A kötélen logó golyó gyakorlatilag nem a lengőteke szett fölé hanem mellé lóg.  Ha szemben állunk a játéktérrel akkor előttünk a golyó utánna a bábúk. Hasonlóan, ahogy a fotón is látszik.

Mi van abban az esetben ha jobb vagy bal oldalon függ a golyó, vagy nekem olyan kicsi a golyó, hogy a bábúk közé is belefér. Melyik a helyes?

A helyes sorrend balról megnézve:

  • játékos
  • golyó
  • lengőteke szett

Ez egy jó kiindulási pont. De legyen bárhogy is a lengőteke felállítás követelménye:

  • a függő golyó nyugalmi helyzetben ne döntse fel a bábúkat
  • a lendítésben lévő golyó legyen képes mindegyik bábút eldönteni, azaz érje el a golyó legalább mindegyik bábú tetejét.
Lengőteke telepítése
Pácolt bükk lengőteke szabályosan felállítva
Lengőteke telepítés
Lengőteke bábúk felállítása

9 db fa lengőtekebábút kell felállítanod.

Középre a búbos tekét, (ezt hívjuk “királynőnek”) kell helyezned, ebből egy darabnak kell lennie a készletben.

Folytasd a sort a parasztokkal, dámákkal, első és hátsó fákkal.

A közelebbi csúcson az első fa, a hozzád távolabbi csúcson a hátsó fa helye található. A bal csúcson a bal paraszt, a jobb csúcson a jobb paraszt foglal helyet. Ezek a bábúk egyformák csak a pontozásban van különbség) A többi bábú a maradék üres helyen a dáma. Jobb felső, jobb alsó és bal felső és bal alsó dámák.

Ezzel el is készül a felállítása a lengőteke készletnek.

Mekkora legyen a golyó tartó kötél hossza?

Az a hossz a legmegfelelőbb ha a golyót kézben tartva és elhúzva a jobb és a bal oldalra a parasztok csúcsát épp eléri. Ha lejjebb lóg is működhet a játék csak akkor valamivel nehezebben lehet tartolni (egy lendítésből az összes bábút ledönteni)

Lengőteke bábúk döntése
Lengőteke tarolás helyesen hátulról érkező golyóval
Páros lengőteke játék közben
Boldog gyerekek lengőtekéznek

Fa lengőteke szabvány méretei:

Tudtommal nem létezik egy “nagy könyv” ahol ennek a méretei le lennének fektetve. Hasonlóan a kürtőskalácshoz. Ott is sokszor hallom, hogy a hagyományos, az eredeti ekkora vagy akkora. Miért mekkora az eredeti? Ez egy ház sütemény, kinek mekkora  és milyen vastag fája volt otthon, amire a kürtőskalács tésztát tekerte.

Na jó.  Az bizonyos, hogy testes, nagy súlyos bábuknak kell lennie. Egy apró mozgás vagy szél fuvallat ne billentse el a bábukat. A könnyű műanyag bábuknak meg van ez a hátránya. És persze jó ha az ember látja és el is tudja találni. 

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Szólj hozzá!