Melyik korból származik a tekejáték?

A lengőteke egyre népszerűbb a családok körében, általában szabad téren helyezik el, de ugyanakkor kevesen ismerik a teke eredetét és a pontos szabályokat. Ebben a blogcikkünkben, most többet is megtudhatsz a teke történetéről.

Lengőteke felállítása telepítése

Lengőteke kisokos

A legkorábbi leletet 7000 éve egy piramis maradványai között találták és már az ókori Egyiptomban is létezett a tekéhez hasonló játék.

A tekejátékot a germánok kődobó játékként játszották, de az ókori görögök is ismerték ezt a fajta játékot. A középkorban, Angliában, illetve német nyelvterületen is ismerték a tekét, valamint ebből az időből vallási szertartások részeként is említenek egy tekejátékot.

A XIV. században a vendéglősök jöttek rá arra, hogy a tekejáték kellő üzleti vonzerővel rendelkezik. Tehát a kocsmák mellé egyre többen létrehoztak kezdetleges tekepályákat, amit ekkor még kuglinak neveztek – a német kugel szóból származtatva.

A XIX. században, az USA területén a játék kilencbábus változatának betiltása idején alakították ki a bowlingot, melynek a szabályait 1895-ben rögzítették.

Ha a középkori Magyarországot vesszük górcső alá, akkor már ebben az időszakban is ismerték a tekejátékot. Ekkor különböző szabályok szerint gurították a kisebb golyókat, olyan pályákon, melyeket falusi kocsmák mellett építettek, döngölt agyagból.

Mátyás király udvarában is kedvelt játék volt a tekézés, majd 1642-ben Lipót császár rendelettel tiltotta be a tekézést hazánkban. Azonban a sportszerű tekézés a 19. század végére egyre népszerűbb lett.

A tekegolyót eleinte kemény földön gurították a játékosok, majd később agyagréteggel vonták be a tekepályát. A pálya egyenetlenségét többféle módon próbálták meg kiegyenlíteni például zúzott kővel, vagy homokkal. Később az időjárás viszontagságai ellen védve a tekepályát lefedték valamilyen strapabíró anyaggal.

Kiknek ajánlott a lengőteke játék?

A lengőteke nem csak a gyerekeknek nyújt szórakozást, hanem a felnőttek számára is. Ez a kikapcsolódási lehetőség az egész család számára közösségi programként szolgál, hiszen a kicsik és nagyok közösen játszhatnak, hasznosan tölthetik el az időt.

Előző blogcikkünket itt olvashatod el: legjobb szabadidős játékok.

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Szólj hozzá!