Te is kert imádó vagy?

Ugye vannak, akik imádják a kocsijukat, és arra keresnek, vannak, akik élnek-halnak a pecáért, és tóparton pihenik ki magukat, valamint olyanok is vannak, akiknek a kert a mindenük.

Te is az utóbbiak táborába tartozol? Ha igen, akkor olvasd tovább cikkünket!

Mit lehet csinálni a kertben ősszel és télen?

Őszi időszak a kertben

Nyakunkon az indián nyár, és ezekben a napokban kezdetét veszi a teljes betakarítási időszak. A családok konyhájában folyamatos a befőzés, a gyerekek élvezik még a meleg napsugarakat, miközben lengőtekéznek. Szeptemberben esszük a kertből a friss paprikát, paradicsomot. Ősz elején felszedjük a krumplit, a hagymát is.

Amikor az első október-novemberi fagy megcsípi a sütőtököt, na ekkor szedik fel a kert tulajdonosok, amely a hideg beálltával igazi vitaminbombának számít.

Ha elfogynak a termések a kertből, a kertet imádók elkezdik előkészíteni a talajt a jövő évre. Még mielőtt beköszönt az igazi téli hideg, szokott lenni egy kis enyhülés, október-november környékén. Ilyenkor következhet az ágyások fellazítása és el lehet vetni a hagymát, a salátát, és a borsót.

Ezek majd nagyon hamar kibújnak a földből tavasszal. Az összegyűjtött avarral betakarhatod a talajt azért, hogy ne fázzon a föld, ezáltal a téli kert pihenni tér.

Télen a kertben

A profi kertészek egész évben ültetnek fákat, de a téli időszakra ők is leállnak a faültetéssel, ugyanis ilyenkor fagyott a talaj, nincs értelme a kerti tevékenykedésnek.

Amikor eljön a december az ember elcsendesednek, együtt ünnepelnek a családok, kipihenik az éves fáradalmaikat. Karácsonykor a kertimádók kirakják a finom savanyúságokat, befőtteket az asztalra, melyet gondos munkával raktak el télire.

Szilveszter után januárban már új módszerekkel lehet próbálkozni, amíg eljön a tavasz. A gyümölcsfák beoltását, a nyírfa megcsapolását, hogy legyen a családnak nyírfa vize, még rügyfakadás előtt érdemes elvégezni.

A téli hidegek után sétáljatok a családdal az erdőben, egyetek zamatos turbolyát, medvehagymát, amivel segíthetitek regenerálódni, méregteleníteni a szervezeteteket.

Még a tavasz beállta előtt a februári hónapban tervezd meg a kertet, gondold át, mit, hová szeretnél ültetni. Vedd meg a megfelelő mennyiségű vetőmagot, illetve használd fel a tavaly elrakott magokat is.

Látod már itt is a tavasz! Neki lehet kezdeni ismét a kerti munkáknak és lengőtekézni a kertben!

Előző blogcikkünket olvasd el itt: a lengőtekével rossz idő esetén is játszhattok a terasz alatt.

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Szólj hozzá!