Lengőteke, teke

Lengőteke, teke

Lengőteke szabályai (játékszabályai):

Fogd a kezedbe a golyót, és könnyedén lendítsd el a bábuk mellett, úgy, hogy az vissza felé jövet döntse el a bábút. Magától értetődőnek tűnhet csak ráirányítani a golyó elölről, de nem hátulról kell döntenie a golyónak, ez megadja a játék ízét.

Ne lendíts túl nagy erővel és semmi képen sem lépj be a lendítési zónába, nehogy a golyó vissza térve eltaláljon. A lengőteke inkább taktikai ész játék, mint sem erő bedobás verseny.

Ha lendítésre játszotok, akkor számolnotok kell hány lendítésből sikerült tarolni (minden bábú fekszik). Az nyer aki kevesebb lendítésből fektette le az össze bábút.

Ha számolásra játszotok akkor az kap és annyi pontot, aki egy lendítésből eldöntött bábukat. Ha kettő dőlt el két pontot, ha egy sem akkor nulla pontot kapsz.

Mi is a lengőteke?

A történet egyszerű: végy 9 bábút egy kereten, a fölé kötött madzagon lógó golyóval lendíts és tarold le a bábukat. A játék célja két féle lehet:

1.Lendítés: azaz hány lendítésből tudod elfektetni az összes bábút.

2.Számolás: Hány bábút tudsz eldönteni egy lendítésből.

(A játékszabályoknál fontos leírás található a lengő teke játék szabályokról.)

Első sorban szabad téren játszák egy árnyékos helyen, ahol nagyokat nevetnek miközben “küzdenek” egymással a játékosok. Egy fajta társasjáték, ami össze hozza a résztvevőket, miközben kikapcsolnak a hétköznapi mókuskerékből. 

Egyszerre két fő játsza a játékot. A fordulók pörgősek, hamar válthatnak a párosok ha többen játszanának egyszerre. Elsőre könnyűnek tűnhet, bár kell hozzá fifika. Kiszámítani a lendítési ívet, irányt, sebességet, stb… Férfiak, nők használhatják vegyesen. Gyerekeknek 6 éves kor alatt nem javasolt, az esetlegesen nehezen kiszámítható golyó röppályája miatt.

LENGŐTEKE PÁLYA ÉPÍTÉS

Lengőteke állvány könnyű felállítása:

Meglévő fára, kerti állványra kötözd fel a golyót és mehet is a játék. Ez a legegyszerűbb.

Telepített állványra: Ebben az a jó, hogy oda tudod tenni, ahova csak szeretnéd. Szükséged lesz kb: 2X2 méteres szabad területre a golyó szabad röppályája miatt.

Létezik:

-betonozható-,

-csavarozható-,

-súlyozható lengőteke állvány.

Amire figyelned kell, hogy 180-200 cm magasan legyen a golyót rögzítő kötél felső vége. A játék hevében még véletlenül se fejeljétek le a tartó egységet. A vízszintesen kinyúló ága 70-80cm hosszú legyen a golyó szabad lengése miatt.

Ha pici gyerek vagy kutya, háziállat van a közelben, akkor ajánlatos őket távol tartani vagy a játék teret védeni a lengő golyó csapásától.

Lengőteke felállítása:

Csúcsával magaddal szemben kell a keretet a földre tenni. Válassz vagy készíts olyan felületet, ami víz szintes. Ez akkor megfelelő, ha kb egyforma erő kell minden egyes bábú eldöntéséhez, ne billegjen vagy álljon bizonytalanul egy bábú sem.

9 bábút kell felállítanod. Középre a búbos tekét, ebből egy darabnak kell lennie a készletben.

Folytasd a sort a parasztokkal, dámákkal, első és hátsó fákkal.

A közelebbi csúcson az első fa, a hozzád távolabbi csúcson a hátsó fa helye található. A bal csúcson a bal paraszt, a jobb csúcson a jobb paraszt foglal helyet. A maradék bábú a maradék üres helyen a dáma. Jobb felső, jobb alsó és bal felső és bal alsó dámák.

Ezzel el is készül a felállítása a lengőtekének.

A golyót tartó kötél hosszának beállítása:

Az a hossz a legmegfelelőbb ha a golyó kézben tartva és elhúzva a jobb és a bal oldalra a parasztok csúcsát épp eléri.

Lengőteke szabvány méretei:

Tudtommal nem létezik egy “nagy könyv” ahol ennek a méretei le lennének fektetve. Az bizonyos, hogy testes, nagy ,súlyos bábuknak kell lennie. Egy apró mozgás vagy szél fuvallat ne billentse el a bábukat. A könnyű műanyag bábuknak meg van az a hátrány. És persze jó ha az ember látja és el is tudja találni. 

Nekünk lengőteke készlet nagy méretben van raktáron natúr és pácolt színben.

Lengőteke készítése házilag? Persze lehetséges. Miért is ne?  Hát az ár miatt biztos, hogy ne állj neki. Pontos ár feltüntetése nélkül, de 9 db bábú, egy golyó esztergálása, fa keret elkészítése, miután az anyagot beszerezted pénzben nem kifizetődő otthon elkészíteni már ha van eszterga géped a garázsban.

Lengőteke házilag, homokkal töltött pet palackban a legolcsóbb és a leggyorsabb. Golyónak egy gumilabdát is megtölthetsz homokkal.

Egyszerű szóval szólva az nem olyan, meg ugye kell egy félre eső hely is ahol nem látja senki mivel játszol. 🙂 Viccet félre téve:

Lengőteke eladó! 

A nálunk vásárolható lengőteke méretei és tartozékai:

Anyaga: kemény fa

Méretei:

Bábú: 33X6cm.

Golyó: 11cm.

Keret: 40X40cm

Madzag: 4m

Tartozékai:

9db bábú

1db keret

1db golyó

Súlya:

6,5kg

lengőteke ára:

Natur színben: 6990ft

Barna színben pácolt: 7490ft

Rendeltetés szerű használat mellett 6 hónap garancia jár a lengőtekéhez.

Bármi kérdésed van keress bátran!

Jó egészséget és jó játékot kívánok!

Jecs Tibor

0630-2170780

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat: