A tekesport fejlődése Magyarországon

Előző cikkünkből megtudhattad, hogy melyik korból származik a tekejáték. Ma pedig a tekesport hazai fejlődéséről tudhatsz meg többet.

A Wikipedia szerint az aszfaltpályás tekézést, amely nálunk mint versenysport honosult meg a magyarokkal – német munkások ismertették meg.

tekesport fejlődése

Tekesport a városokban

Míg a népi „kuglizás” inkább a falvakban terjedt el, addig a tekesport a városi egyesületekben lett egyre népszerűbb.

A magyar tekézés képviselői: az Előre, a BSZKRT, a Nagytétényi Hungária és a Pesterzsébeti Petőfi 1934. június 17-én megalakították a Keleti pályaudvarnál lévő Park szállóban a Magyar Tekézők Szövetségét (MATESZ), ezzel együtt megalakult a Budapesti Tekézők Szövetsége is.

Somogyi Béla volt országos szövetség első elnöke. Ezekben az időkben már nagyjából kialakult a bábuk formája, a golyó- és a pálya mérete, a tekesport szabályait pedig az osztrákoktól vettük át.

Budapesten a Westend kávéház pincéjében volt az egyetlen szabványos kettes versenypálya. Amikor a szövetség megalakult, egyre több tekepályát hoztak létre.

Érdemes azt is tudnod, hogy kettes versenypályákat a Park szálló szuterénjében, a MÁVAG, a BSZKRT sporttelepén, valamint a Kőbányai Kaszinóban létesítettek ezekben az években.

Vidéki tekézés

Ha a vidéki tekézést vesszük górcső alá, akkor a szegedi tekézőknél nyilvánult meg nagyobb aktivitás, akik a MATESZ megalakulása után két héttel létrehozták a Dél-magyarországi Alszövetséget.

Tekebajnokság Magyarországon

1938-ban írták ki férfiak részére az első egyéni bajnokságot.  Majd 1940-ben a női egyénit, a férfi és női párost 1973-ban, az összetett egyénit 1990-ben, a sprintet 2013-ban rendezték meg először.

A csapatbajnokságokat a férfiak részére 1936, a nők részére 1948 óta rendezik meg. Az igazolt versenyzők száma az 1938-as 400 főről 1942-ben már 800 főre emelkedett, 1943 végén pedig az 1000 főt is meghaladta.

A II. világháború alatt is volt csapat- és egyéni bajnokság. Az IBA égisze alatt – amelyhez a magyar szövetség 1935-ben csatlakozott – az utolsó válogatott mérkőzést hazánk játszotta Németországgal Zwickauban 1942. október 25-én, melyen kikaptunk 132 fával.

Reméljük tetszett a cikkünk. Ha pedig kedvet kaptál egy kis tekézéshez, akkor vásárolj lengőtekét weblapunkon!

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Szólj hozzá!