Kerti játékok gyerekeknek

A saját kertünkben kertészkedni jó, hát még játszani ott…a kertben nem csak kertészkedni lehet, hanem különböző kerti játékokat is játszani, amelyek órákra lefoglalják a gyerekeket, bevonva akár a felnőtteket is.

kerti játékok gyerekeknek

Ha kerti játékokra gondolunk, akkor az általános követelmény az lehet, hogy ezek a játékok ne kerüljenek sokba, valamint, hogy ne foglaljanak sok helyet a kertben, s könnyen elrakhatóak legyenek. Az ismertebb játékok említése mellett, bemutatunk két olyan játékot is, amelyek hazánkban kevésbé ismertek, mégis felhőtlen szórakozást nyújthatnak a kertben.

Melyek a legnépszerűbb kültéri játékok gyerekeknek?

Mindannyian tapasztaljuk, hogy gyermekeinket egyre nehezebb kimozdítani a digitális világból a szabad levegőre, ami pedig nem csupán azért fontos, hogy jól érezzék magukat, hanem a fejlődésük szempontjából is nélkülözhetetlen. Így szülőként mindent be kell vetnünk, hogy gyermekünk élvezze a kintlétet, s élmény legyen számára a kerti játék. Ehhez nyújtanak segítséget a legnépszerűbb kültéri játékok gyerekeknek.

A jól ismert kerti játékok között nagy kedvenc a fészekhinta, amiben békésen lehet hintázni, álmodozni vagy akár olvasgatni. Ki ne szeretne papírsárkányt eregetni, vagy éppen “gyümölcsöket főzni” a homokozóban. Nem is beszélve a játszósátrakról, meg a házikókról amik ma már igen széles választékban elérhetőek, ha pedig összejön a társaság, jó szórakozást ígér egy kerti teke…

kerti homokozó játék

Népszerűek a műanyag kerti játékok éppúgy, mint a kerti fa játékok gyerekeknek

Míg korábban legfeljebb a termék színét választhatta meg a vásárló, addig a napjainkban kapható kerti játékok olyan széles választékban állnak rendelkezésünkre, hogy az anyagát tekintve is szabad a választás. A kerti játékok gyerekeknek készülhetnek fából és műanyagból egyaránt. Nézzük csak a legegyszerűbb homokozókat, ahol a szép kivitelezésű, akár tetővel ellátott fa homokozók mellett megtalálhatók a legkülönfélébb színekben és formákban pompázó műanyag homokozók is.

Melyiket válasszam?
Sok szempont határozhatja meg, hogy melyik kerüljön a kertünkbe. Ilyen szempont lehet például a kert jellege, ahol esetleg esztétikai szempontból a fa előnyre tesz szert, egy másik szempont lehet a termék súlya, mobilitása, amely a műanyag felé billentheti a mérleg nyelvét. Emellett szempont lehet a környezettudatosság, újrahasznosíthatóság, későbbi felhasználás, stb. 

A gyerekek számára készült kerti játékok felnőtteknek is örömet okoznak

Talán mindannyian hallottuk már a közhelyet, hogy minden szülő magának vásárol, amikor a gyermekének játékot vesz…ahogy biztosan többen láttunk a gyermeke játékával elmélyülten játszó felnőttet is. És jól van ez így, hogy a felnőttkor ellenére képesek vagyunk az önfeledt játékra. 
A jó hír, hogy ezt a játékok tervezői is figyelembe veszik a tervezés során, így az sem probléma, ha a fészekhintában a gyermekünkkel együtt ringatóznánk, mesét olvasva neki, mivel annak teherbírása erős (akár 100 kg-ot is elbír), bátran beleülhet a felnőtt.

kerti játékok felnőtteknek

Aki már próbálta, tudja, hogy milyen öröm van a gyerekekkel való közös játékban, ahol a játék felszabadító élménye mellett a gyerekek társasága is pozitív hatással van ránk, sokszor új vagy elfeledett perspektívát tárva elénk.

Kevéssé ismert kerti játékok gyerekeknek

Az alábbiakban mutatunk olyan kerti játékokat gyerekeknek, amelyeket sokan talán még nem próbáltak ki.

Remek udvari játék gyerekeknek a Mölkky

Ez egy olyan kerti játék, amely hazánkban szinte ismeretlen és az elme mellett a testet is megdolgoztatja. A fenti elnevezés mellett ismerheted még gyep bowling néven is, amely Dél-Finnország Päijänne Tavastia nevű vidékéről származik.

A Mölkky szabadtéri játékhoz nincs szükség másra, csak egy kis nyílt terepre, legalább 2 játékosra és persze a Mölkky készletre.

Ez is egy dobójáték, de itt golyók helyett farudak vannak, mölkky-nek pedig a dobóelemet hívják. A készletben találsz még 12 számozott fabábut is. Amikor ezzel a játékkal játszotok, akkor az ügyesség mellett némi stratégiai érzékre és egy kis fejszámoló tehetségre is szükségetek van.

Ugyanis nem elég csak eltalálni a felállított kuglikat, de a rajtuk lévő számot is figyelni kell, a cél ugyanis az 50 pont elérése.  Figyelni kell arra, hogy az 50 pontot nem szabad túllépni, mert abból levonás lesz, ráadásul nehezítésként azok a bábuk, melyek eldöntve érintkeznek más bábukkal, nem számítanak bele a pontokba.

Petang – kerti játék gyerekeknek is

A petang egy francia golyójáték, amelynek francia neve: petanque. Azt érdemes tudnod róla, hogy állítólag már a XIV. században is játszották, mégpedig a francia hadseregben a katonák.

petang kerti játék

A petang bármilyen talajon játszható, így nem kell a kerti pázsitból kivágni a játékhoz területet. Ez tulajdonképpen egy nagyon egyszerű dobójáték.

Játszható:

  • egyéniben (egy játékos – egy játékos ellen játékosonként 3 golyóval),
  • duplettben (két játékos – két játékos ellen játékosonként 3 golyóval),
  • triplettben (három játékos – három játékos ellen játékosonként két golyóval).

Mivel viszonylag súlyos fémgolyókat kell dobálni, ezért egészen kicsi gyerekeknek nem ajánlott, de kiskamasz kortól felfele már biztonsággal űzhető ez a kerti játék is.

Miért jó a kerti teke?

Amellett, hogy a szabályai egyszerűen elsajátíthatóak, a pálya felállítása is egyszerűen kivitelezhető. Ősszel, rossz idő beköszöntével pedig össze lehet pakolni, hogy egy védett helyen várja a tavaszt. 

Mivel egyszerű játék, így kisebbek és nagyobbak együtt játszhatnak a kerti teke játékkal, erősítve ezzel a családi összetartozást, s gyűjtve azokat az élményeket, amelyekre később jó lesz visszaemlékezni.

A kerti teke további előnye, hogy a játék részei fából készültek, ami a környezettudatos vásárlók számára döntő szempont lehet. 
A kezeletlen fából készült fabábuk pedig az igények szerint bármilyen színre pácolhatók, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a kert egészébe.

Ha a fenti játékok mellett kipróbálnád a kerti teke játékot, akkor vásárolj lengőtekét weboldalunkon!

Előző cikkünkhöz kattints ide: a tekesport fejlődése Magyarországon.

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Szólj hozzá!