Lengőteke házilag

Lengőteke házilag

Hogy ismered fel a lengőteke királynőt?
Égetett feket csík a lengőtek bábún

Persze lehetséges. Miért is ne?  Az ár miatt biztos, hogy ne állj neki, nem éri meg.  Pontos ár feltüntetése nélkül, de 9 db lengőteke bábu egy golyó esztergálása, keret elkészítése, miután az alapanyagot beszerezted pénzben nem kifizetődő otthon elkészíteni a lenőteke bábúkat. Más a helyzet ha már ha van esztergagéped a garázsban. (Nem túl valószínű)

Ami értéket látok a saját készítésű lengőteke készlet előállításában, hogy az a saját kezed terméke (ami önmagában is egy plusz) és gyártás közben élvezheted a jól végzett munka örömét, viszont játék nem lesz belőle egy hamar.

Lengőteke házilag, homokkal töltött pet palackban a legolcsóbb és a leggyorsabb. Golyónak egy gumilabdát is megtölthetsz homokkal, kötelet rá, felakasztani és mehet a móka.

Ha mégis neki állnál házilag fa lengőtekét készíteni, akkor a következőket szerezd be:

Keményfa rúd, hogy elkerüld az esztergálást, esetlegesen a faragást. Legjobb ha bükkfát használsz (nem szükséges gőzölt bükköt venned, az aránytalanul drága és nehezen is beszerezhető. Nincs minden fatelepen.)

Lengőteke bábú rádiusz
Lengőteke labda

Azért bükk fa, mert az nehéz a mellett, hogy nagyon kemény. Ez hasznos a játék alatt, ment nem fújja el a szél és az koccanásoktól nem fog feldőlni, nem döntögetik fel egymást a bábúk a golyó lökése nélkül. Másrészt mert olyan sűrű a fa, hogy nem esik szálaira, a kidolgozás alatt. a nyír is kemény de sokkal nehezebben lehet vele dolgozni, ki ki szakadnak kisebb darabok a testből.

Szóval rúd legyen legalább 6 cm vastag természetesen háncs nélkül, szerencsés vagy ha találsz csiszoltat. Ezeket szeleteld fel 33 cm hosszúra 8db-ot és 1 db 35 cm hosszúra a királynő miatt szeleteld.  Az alábbi kép mutatja a királynő “koronáját”, amit rá kell hagynod. A korona formája nem lényeges, cicomázhatod, de lehet egyszerűen egy kiálló rész is. 

A lengőteke golyó anyaga kemény bükk fából készül. A golyó készítés több szakértelmet igényel. A metódus hasonló, csinálj egy golyót, lehet lapos golyó is, nem szükséges a tökéletes mértani forma eszközök nélkül ennek a kerti játéknak. A tetejébe tekerj egy kis kampót, ami a lengőteke golyó tartó kötél tartására fog szolgálni. Nagyjából így:

Lengőteke labda
Talpazat lengőtekéhez

A golyó tartó kötél hossza indulásnak legyen kb 2 méter. Ebből el fogsz csomózni mindkét végén valamennyit és feltehetően marad egy pici még a kampó felületén dörzsölés közbeni kopás kicserélésére is. 

Olyan hosszúra állítsd be hogy felülről körbeforgatva a felállított bábúk felett az összesnek a tetejét éppen érje el. Az adja meg a pontos hosszúságot. 

A lengőteke telepítést a talpazat, a lengőteke bábuk elhelyezkedését biztosítja főként. Megadja hova és milyen távolságra legyenek egymástól. Tartó funkciója is van egy szilárd alapot ad a lengőtekézéshez.

Ez a keret fenyőből elégséges készíteni 40X40cm keretet. A vastagsága a lengőteke bábu vastagsága legyen minimum vagy vastagabb a stabil elhelyezkedés érdekében. Ez kb 6 cm legalább.

Mostanra remélem látod, hogy nem olyan egyszerű az otthoni lengőteke bábú elkészítése. Összességében sokkal egyszerűbb beszerezned nálunk a lengőtekédet és sokkal-sokkal gyorsabb is. Akár már e hétvégén játszhattok a barátaiddal!   

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Lengőteke tippek,képek, videók

Kérd a hasznos infókat:

Szólj hozzá!